Umram akademisyenlerinden Dr.Burcu Ayşe Ürgen’in, Neuropsychologia dergisinde, insan beynindeki fMRI ve hesaplamalı modelleme kullanılarak görsel eylem temsillerinin araştırılması konulu makalesi yayımlandı.

UMRAM ve Psikoloji ve Sinirbilim fakültesi’nden Dr. Burcu Ayşen Ürgen, Neuropsychologia’da fMRI ve hesaplamalı modellemenin ortaya çıkardığı aksiyon algısı sırasındaki “Oksipito-temporal, parietal ve premotor kortekste belirgin temsilleri” başlıklı bir makale yayınladı. Projedeki ortakları arasında UC San Diego’dan Dr. Ayşe P. Saygin ve TED Üniversitesi’nden Dr. Selen Pehlivan bulunuyor. Proje, insan beynindeki fMRI ve hesaplamalı modelleme kullanılarak görsel eylem temsillerini araştırıyor.

Özet: Eylemlerin görsel olarak işlenmesi, insan beynindeki oksipito-zamansal, parietal ve premotor bölgelerden oluşan ve Eylem Gözlem Ağı (AON) olarak bilinen bir ağ tarafından desteklenir. Bu çalışmada, görsel olarak algılanan eylemlerin hangi yönlerinin bu ağda fMRI ve hesaplamalı modelleme kullanılarak temsil edildiğini araştırdık. İnsan denekler tarama sırasında bir aksiyon algılama görevi gerçekleştirmiştir. Uyarıcıların şekil ve hareket gibi tamamen görsel özelliklerden bilgisayar vizyonu ve kategorik modelleme gibi niyet gibi yüksek özelliklere kadar farklı yönlerini karakterize ettik. Daha sonra uyaran modellerini temsili benzerlik analizi ile AON’nin üç düğümüne bağladık. Sonuçlarımız, ağın farklı düğümlerinin eylemlerin farklı yönlerini temsil ettiğini göstermektedir. Oksipito-temporal korteks, form ve hareket bilgisini bütünleştirmek yoluyla eylemlerin görsel analizini yaparken, parietal korteks bu görsel gösterimler üzerine inşa edilir ve bunları eylemin hedefini, eylem türünü ve amacını kodlayan daha soyut ve anlamsal gösterimlere dönüştürür. Birlikte ele alındığında, bu sonuçlar, eylemlerin görsel algılanmasını destekleyen ve AON’un, korteks kodunun artan seviyelerinin giderek daha karmaşık özelliklere sahip olduğu hiyerarşik bir sistem olduğu konusunda destek veren nöro-hesaplama mekanizmalarına ışık tutuyor.

Urgen, B. A., Pehlivan, S., & Saygin, A. P. (2019). Distinct representations in occipito-temporal, parietal, and premotor cortex during action perception revealed by fMRI and computational modeling. Neuropsychologia127, 35–47. http://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2019.02.006