UMRAM/ASBAM Bahar 2023 Seminerleri: “Novel MRI Techniques in Pediatric Neuroimaging”

Dr.Öğr.Üyesi  Onur Afacan

Harvard Tıp Fakültesi

Boston Çocuk Hastanesi

Tarih/Saat: 19 Nisan Perşembe, 17:30

Toplantı Kimliği: 926 8664 5941 (Şifre Kodu: 896970)

Özet: Pediatrik nörogörüntüleme çeşitli nedenlerden dolayı zordur. Birinci neden, genç hastaların tarayıcıda hareketsiz duramaması ve ortaya çıkan hareketin görüntü kalitesini önemli ölçüde bozarak çoğu zaman klinik yorumu imkansız hale getirmesidir. İkinci zorluk, normal büyüme sırasında gelişmekte olan beynin hem yapısında hem de işlevinde meydana gelen hızlı değişimden kaynaklanmaktadır. Üçüncü zorluk ise pediatrik beyindeki yapıların küçük boyutunun yüksek çözünürlüklü görüntüleme gerektirmesidir. Bu konuşmada, laboratuvarımda bu zorlukların bazılarını ele almayı amaçlayan bazı araştırmaları vurgulayacağım. Öncelikle hareketi ve harekete bağlı alan değişikliklerini ölçmeye ve düzeltmeye yönelik yaklaşımlarımızı anlatacağım. Daha sonra görüntü kalitesini değerlendirmek, hareket artefaktlarını geriye dönük olarak düzeltmek veya FOV’u gerçek zamanlı olarak ileriye dönük olarak yönlendirmek için hareket ölçümlerinin nasıl kullanılabileceğini tartışacağım. Daha sonra, elde edilen görüntülerin kalitesini etkileyen B0 ve B1 alanı homojensizlikleri gibi hareketin ikincil etkilerini düzeltmeye yönelik yöntemleri tartışacağım. Son olarak, gelişen beyinde, özellikle epilepsi ve multipl skleroz gibi nörolojik bozukluklarda yüksek çözünürlüklü yapısal ve işlevsel bilgi üretmeyi amaçlayan bazı çalışmalarımızı sunacağım.

Konuşmacı Hakkında: Dr. Onur Afacan, Harvard Tıp Fakültesi’nde Radyoloji alanında Yardımcı Doçent, QUIN Araştırma Grubu’nun eş-Direktörü ve Boston Çocuk Hastanesi Araştırma Görüntüleme Merkezi’nin bilimsel direktörüdür. Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden, yüksek lisans derecesini Bilkent Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise Bilkent Üniversitesi’nden aldı. Northeastern Üniversitesi’nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği diploması. 2012 yılında Boston Çocuk Hastanesi’ne katıldı ve burada MRI fizikçisi olarak eğitim aldığı Hesaplamalı Radyoloji Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmalar yaptı. Şu anda birçok NIH ve vakıf hibesinde baş araştırmacı olarak görev yapmaktadır.