Öğretim üyemiz Doktor Öğretim Görevlisi Katja Doerschner, Justus-Liebig-Universitaet Giessen’den Robert Ennis ile birlikte bir makale yayınladı.
Özet:
Retina olarak gelen ışık, ortamdaki ışığın spektral dağılımının ve bunların yansıtıcı, emici ve iletici maddelerle etkileşimlerinin belirsiz bir ürünüdür. İdeal bir renk sabiti gözlemcisi bu karışık bilgi kaynaklarını çözer ve her faktördeki değişiklikleri hesaba katar. Sahne istatistikleri, aydınlatmadaki değişiklikleri telafi etmenin bir yolu olarak önerilmiştir, ancak çok az sayıda teori 3 boyutlu yüzeylerin değişimlerini ele almaktadır. Burada, görsel sistemin aydınlatma ve yüzeylerdeki eşzamanlı değişikliklerle başa çıkma kapasitesini araştırdık. Küreler beyaz bir kutu içinde hiperspektral bir kamera ile görüntülendi ve aydınlatmanın yanı sıra “kırmızı-yeşil” ve “mavi-sarı” eksenleri boyunca farklılıklar gösterildi. Hem orijinal hiperspektral görüntüler hem de Mitsuba ile oluşturulmuş kopya sahneleri, Glavens ile hazırlanmış sahneler de dahil olmak üzere uyaran olarak kullanılmıştır (Acta Psychologica, 2009, 132, 259-266). Gözlemciler, görüntülerin sıralı, rastgele çiftlerini, tüm sahneyi, sadece nesneyi veya mevcut arka planın sadece bir kısmını görerek gördüler. Aydınlatıcı ve nesne renginin% 0-100 arasında değiştiğini değerlendirmişlerdir. Gözlemciler, tüm sahnenin manzarasını sağladıklarında eşzamanlı aydınlatma ve yansıma değişikliklerini çıkarabilirler, ancak küresel sahne istatistikleri davranışlarını tam olarak hesaba katmazken, yerel sahne istatistikleri durumu iyileştirdi. Renk ekseninin, şeklinin veya benzetiminin orijinal hiperspektral görüntülere etkisi olmamıştır. Gözlemciler, görevi tamamlamak için çeşitli yerel bilgi kaynaklarından faydalanıyor görünmektedir.
Ennis, R., & Doerschner, K. (2019). Disentangling simultaneous changes of surface and illumination. Vision Research, 158, 173–188. http://doi.org/10.1016/j.visres.2019.02.004